FREECELL SPELREGELS EN TIPS

Het doel van het Freecell spel

Probeer van de kaarten die je in het speelveld ziet liggen 4 stapeltjes van 13 kaarten te maken op volgorde van de laagste tot de hoogste kaart (van aas tot koning) en per stapeltje dezelfde symbolen (harten bij harten, schoppen bij schoppen etc.) Dit alles leg je neer op de thuisbasis, dat zijn de 4 lege vakken rechts bovenin.

Opbouw en lay-out

De achtergrond van een Freecell Solitaire game is meestal groen maar dit kan van spel tot spel variƫren. In het speelveld zie je een standaard kaartspel met 52 kaarten, verdeeld over 8 rijen met stapels speelkaarten waarbij er in de eerste 4 rijen 7 kaarten liggen en in de laatste 4 rijen 6.

Boven deze kaarten zie je 8 vrije vakken (in het Engels: Free Cells). In de eerste 4 vakjes kun je tijdelijk kaarten opslaan die je even niet nodig hebt tijdens het spelen en de rechtse 4 vakjes zijn de thuisbasis vakken waar jij tijdens het spelen de kaarten op volgorde neer moet leggen, beginnend bij de aas en eindigend bij de koning.

Hoe speel je Freecell?

Het doel is om de thuisbasis te vullen (4 vakjes rechts bovenin). Deze vakken moet je vullen beginnend bij de laagste kaart. Dit is dus de aas en daarna komt de 2, de 3 etc. In de 4 vakken moet bij elk een ander symbool komen, er is dus een vakje met klavers, met schoppen, met ruiten en met harten. Heb je alle vakjes vol en zo dus het hele veld leeg gespeeld dan heb je gewonnen.

Freecell speel je altijd met de muis. Hiermee pak je de kaarten op en kun je ze verslepen naar een andere plek zodat je de speelkaarten die je nodig hebt kunt vrijspelen om de thuisbasis te vullen. Je begint altijd met de laagste kaarten, de azen. Als de azen niet vrij liggen kun je de kaarten die er bovenop liggen verplaatsen naar de 4 vrije cellen links bovenin. Als deze vakken ook vol zijn moet je een beetje spelen met de kaarten door ze op een hogere kaart te leggen van een andere kleur. Heb je bijvoorbeeld in de vrije vakken een zwarte 8 liggen en in het speelveld een rode negen, dan versleep je de zwarte 8 bovenop de 9. Zo kun je overal stapeltjes maken die uiteindelijk naar de thuisbasis versleept moeten worden. Je kunt ook meerdere kaarten tegelijk verslepen maar dit hangt af van het aantal free cells die je hebt.

Tips

Vooruit denken: Bekijk van tevoren welke andere kaarten er vrij komen en wat je daarmee kunt doen als je kaarten aan het verplaatsen bent.

Azen zoeken: Als de lage kaarten helemaal aan het einde van een rij kaarten liggen kun je deze het beste zo snel mogelijk naar de thuisbasis verplaatsen, je kunt er maar vanaf zijn.

Probeer de vrije cellen vrij te houden: Hoe meer vrije cellen je links bovenin hebt, hoe meer kaarten je in 1 keer kunt verplaatsen.

Probeer hele rijen leeg te spelen: Probeer om de rijen die nog niet op volgorde liggen leeg te spelen zodat je daar nieuwe rijen kunt maken met de hoogste kaart bovenop. Deze hoge kaarten heb je namelijk als laatste nodig om de thuisbasis te vullen dus als deze helemaal bovenaan liggen heb je er voorlopig geen last van.