ALLES OVER FREECELL

Freecell is een solitair-achtig kaartspel voor 1 speler dat strategisch is op te lossen. Het wordt gespeeld met een standaard 52 kaarten dek die de speler allemaal te zien krijgt tijdens het spel. Het verschil met andere solitaire spelletjes is dat Freecell in bijna alle deals kan worden opgelost. Freecell heeft zijn populariteit en bekendheid vooral te danken omdat Microsoft het vanaf Windows 95 als spel uitbrengt voor de afdeling ontspanning van de Windows pc.

Geschiedenis

In juni 1968 komen we voor het eerst één van de voorouders van het Freecell Solitaire kaartspel tegen, het spel Eight Off dat in het tijdschrift Scientific American wordt beschreven door C.L. Baker en dat veel vergelijkingen heeft met het moderne Freecell spel. Het enige verschil was dat de kaarten in het speelveld gerangschikt moesten worden op symbolen in plaats van op verschillende kleuren. Baker Schreef: “Het spel werd mij geleerd door mijn vader die het op zijn beurt weer geleerd had van een Engelsman in de jaren 20”. Dit spel staat nu bekend als Bakers game.

In 1978 nam de computerprogrammeur Paul Alfille Bakers game onderhanden en veranderde het naar het spel Freecell dat we vandaag de dag kennen. Hij testte dit eerst allemaal uit met normale speelkaarten en daarna maakte hij het eerste Freecell computerspel in de programmeertaal TUTOR voor het PLATO computer systeem.

Vele jaren later ontdekte Microsoft programmeur Jim Horne het spel op de PLATO en ontwikkelde aan de hand van deze versie een Free Cell game voor Windows. Deze game werd voor het eerst opgenomen in het Microsoft Entertainment Pack Volume 2.

Variaties

Freecell bleef vrij onbekend totdat het werd uitgebracht als onderdeel van Windows 95. Het spel werd steeds uitgebreider en in Windows XP kwam er een versie uit waarin de speler kon kiezen tussen 1 miljoen verschillende deals. Van deze 1 miljoen deals zijn er maar 8 die niet op te lossen zijn. Het gaat hier om de nummers 11982, 146692, 186216, 455889, 495505, 512118, 517776 en 781948. Dit geeft het spel een win rate van 99,9 procent. Uit onderzoek is gebleken dat deze spellen 5 vrije cellen nodig hebben in plaats van 4. Elke keer als er een nieuwe Windows versie uit wordt gebracht zit hier ook een nieuwe versie van Free Cell bij. Ook zijn er tegenwoordig overal online Freecell spelen te vinden op het internet, zoals op onze website Freecell. Veel succes en speelplezier!